Op grond van de gebruikte grondstoffen onderscheidt men diverse papiersoorten. Omdat de verschillende grondstoffen zich goed laten mengen is de variatie ook zeer groot. De hoofdcategorieŽn zijn:

lompenpapier
bestaat voor 100% uit linnen, katoen en lompen. Het is de duurste en meest schaarse papiersoort.
lompenhoudend
papier wordt vaker toegepast dan lompenpapier, bijvoorbeeld voor waarde- en bijbeldruk of voor hoogwaardig briefpapier. Lompenhoudend papier is sterk en tegen verouderen bestand.
houtvrij papier
bestaat uit cellulose (en wordt soms met lompen veredeld, zoals fijne boek- en tekenpapieren). De vezels zijn met behulp van chemicaliŽn ontsloten en ontdaan van de stoffen die voor een snelle veroudering zorgen. Voordelen van houtvrij papier ten opzichte van houthoudende soorten zijn onder meer: de vezels zijn langer, elastischer en het papier is vaster en beter voor veredeling geschikt. Bovendien vergeelt het minder snel.
houthoudend papier
bestaat hoofdzakelijk uit houtslijp (pulp van vezels), meestal met een beperkt aandeel celstof. Indien het aandeel houtslijp onder een bepaald percentage ligt spreekt men van licht houthoudend superwit papier. Uit de grondstof zijn de natuurlijke harsen, pectine en lignine niet verwijderd; deze stoffen zijn oorzaak van snelle veroudering, waardoor het papier snel zal vergelen. De duurzaamheid is minder dan die van houtvrij papier.
gerecycled papier
is geheel of gedeeltelijk gemaakt van vezels afkomstig van papierafval. Gerecycled papier heeft beperkte gebruiksmogelijkheden.
synthetisch papier
wordt vervaardigd uit voornamelijk kunststofvezels en heeft daardoor bijzondere eigenschappen: maatvast, nagenoeg onscheurbaar, afwasbaar en goed bestand tegen warmte en beschadiging.Terug naar overige onderwerpen.