ongestreken papier
papier (of karton) bestaande uit mechanisch (houthoudend) of chemisch (houtvrij) bewerkte houtvezels en eventueel lijm- en hulpstoffen, maar niet voorzien van een strijklaag. Het papier is vast, goed bedrukbaar en heeft een goede opaciteit.
gestreken papier
papier (of karton) dat tijdens de productie is voorzien van één of meer strijklagen van krijt en/of chinaclay. Strijklagen zijn mogelijk in verschillende gradaties van mat tot hoogglanzend, leveren een egaler oppervlak en hebben vooral tot doel een betere drukkwaliteit mogelijk te maken (doordat er met fijnere rasters op gedrukt kan worden), met name in illustratiedruk. Glanzend gestreken papiersoorten worden nabewerkt op een kalander. De mat gestreken papiersoorten zijn populair omdat een reflectievrije weergave van afbeeldingen mogelijk is. Voor de drukker zijn deze papiersoorten soms problematischer omdat de schuurweerstand lager is. Drukwerk met veel inkt dient voor het verwerkt wordt goed te drogen. Bovendien laat zich deze schuurweerstand verbeteren door speciale drukinkten te nemen of het drukwerk te veredelen.
gesatineerd papier
ongestreken papier dat gladder is gemaakt door de wrijving die optreedt bij kalanderen (nabehandeling waarbij het papier tussen twee cilinders wordt gevoerd die met verschillende snelheid draaien).
kunstdrukpapier
wordt in een aparte arbeidsgang op beide zijden nagestreken, en krijgt een dikkere strijklaag dan die op MC papier. De strijklaag bestaat uit fijne minerale vulstoffen (china clay, krijt) en een bindmiddel (caseine) of kunststof dispersie. De strijklaag is ca. 1/3 van het totale papiergewicht. De strijklagen worden niet op de papiermachine aangebracht (zoals bij machinegestreken soorten het geval is), maar in een aparte behandeling daarna. Kunstdrukpapier beantwoordt aan de hoogste kwaliteitseisen. In offset kan men op deze papieren met fijne rasters zeer goede resultaten behalen.
papier met een gegoten laag
mag niet onder de gestreken papiersoorten worden gerangschikt. Het zijn hoogglanzende papiersoorten. Het glanseffect ontstaat doordat de opgebrachte laag onmiddellijk langs een zeer hooggepolijste en verwarmde cilinder wordt geleid, waardoor het vocht uit de strijklaag verdampt en de gepolijste cilinder zorgt voor de gladheid van het papier. Omdat deze papiersoorten niet worden gesatineerd hebben zij een hoog volume. Deze soorten vallen op door hun goede technische eigenschappen en hun hoogwaardige uitstraling. Dat maakt ze zeer geschikt voor hoogwaardig drukwerk. Kromekote en Chromolux zijn voorbeelden van papier met een gegoten laag.Terug naar overige onderwerpen.